Volgens zijn vorige uitgever (anno 2010):
'Ik schrijf liever vodka dan wodka!'
'Het woord 'oblomov' is toch mooier dan 'intellectueel'?'
Als je even met Bjorn praat, zul je het merken... Deze Gentenaar is Oost-Europafan. Hij studeerde, niet verwonderlijk, Oost-Europese talen en culturen en behaalde daarin een licentiaat. Daarnaast sloot hij een Master Journalistiek af.
Bjorn schrijft levendig en realistisch. Zijn eerste boek verschijnt in de nazomer. Door de beschrijvingen van reizen door Oost-Europa en feesten in Gent, is De engel in het gekkenhuis een ideaal werk om nog even dat zonnige gevoel van de zomer vast te houden!
Volgens Bjorn Cocquyt zelf:
jaren 80
Bjorn Cocquyt wordt geboren op 13 januari 1979 in Gent, in een volkse buurt nabij het Van Beverenplein. Op school is hij een vervelend jongetje dat last heeft met opletten tijdens de lessen en vecht op de speelplaats. Zijn voornaamste uitlaatklep atletiek houdt hem in combinatie met een Spartaanse opvoeding op het rechte pad dat de patertjes van het Sint-Lievenscollege voor hem uitstippelden.
jaren 90
Terwijl Bjorn zich toelegt op Latijn en Wiskunde ontluikt in hem een multigetalenteerde tiener. Bjorn beroert de top van de Belgische atletiek, Bjorn speelt gitaar als geen ander en vooral Bjorn begint te schrijven: tijdens de paasvakantie van 1995, aan een tot schrijversbureau omgebouwd snookertafelje, met bic en papier want de pc was bijlange nog niet ingeburgerd. Twee jaar en een massa verhalen later begint Bjorn aan een eerste roman.
Ondanks zijn nagelnieuwe pc blijft hij trouw aan zijn bic en Gallery-schriftjes. ‘Ooit zullen die schriftjes veel geld waard zijn’ wist Bjorn, want stilletjes aan werden zijn ware ambities duidelijk. Niet in de topsport, noch in de muziek wou Bjorn uitblinken. Nee, hij zou schrijver worden. Koste wat het kost. Bekend of miskend.
Na een valse start in de wetenschappen begint Bjorn aan de Universiteit van Gent de studie van de Oost-Europese Talen en Culturen, waar zijn liefde voor Schone Letteren en ingewikkelde talen ten top wordt gedreven. Met de bescheiden ijver die hem zo sterk kenmerkt, werkt hij zijn studies af. De sport schiet erbij in. Het schrijven ook.
jaren 2000
Het is pas bij het schrijven van zijn eindverhandeling over de Poolse auteur Witold Gombrowicz en dan vooral door het lezen van diens Dagboeken, dat Bjorn de lokroep van het papier weer hoort. Bjorn schrijft opnieuw en dat doet hij nu ook als student Journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Bjorn leert schrijven in opdracht en vooral: hij leert snel schrijven. Voldoende snel om in 2004 - tussen twee rotjobs in - een roman te schrijven.
Een roman die na jaren reviseren, schrappen en herschrijven onder de titel De engel in het gekkenhuis gepubliceerd wordt bij Uitgeverij Lemmens. Ondertussen is die uitgeverij failliet en heeft Bjorn een tweede manuscript klaar.
Sinds de regenachtige zomer van 2007 is Bjorn getrouwd. Met zijn gezin woont Bjorn achtereenvolgens in het centrum van Gent en aan de rand van Gent, een stad waaraan hij voorgoed zijn hart heeft verloren. Desondanks verhuist Bjorn met zijn vrouw en twee kinderen naar het platteland alwaar hij zich te goed doet aan de natuur en de aangename kneuterigheid van het dorpsleven.
Overdag werkt Bjorn als zelfstandig copywriter, redacteur, eindredacteur, webmaster en communicatieprofessional. Als het even kan, doet hij heel hard zijn best om een derde roman af te werken. Een roman waarvan hij niet alleen beweert dat het zijn beste tot nu toe is, maar waarvan hij zelfs tevreden is.
Bjorn is gek op broeierige zomerdagen, melancholische muziek, de betere Europese film, lekker eten, Duvel en chocolade. Zijn kennis over de wereld houdt op in het jaar 1997. Hij houdt niet van mensen die over alles een mening hebben, R'n'B, regen en zondagmiddagen.