vrijdag 26 november 2010

Inspiratie klopt aan

Vannacht werd ik gewekt uit een bizarre droom over een uit de hand gelopen familiefeest. Het strekt mijn familie tot eer dat ze geen familiefeesten organiseren. Mijn dankbaarheid is schier eindeloos, zeker na wat ik vannacht droomde – het benaderde een nachtmerrie. Gelukkig werd ik gewekt door drie droge, doch beleefde klopjes op de deur. Tok tok tok.

Ik schrok wakker. Opgelucht omdat de droom over was. Maar ook verontrust want ik had duidelijk drie kloppen gehoord. Op hout. Een vreemd geluid, zo midden in de nacht.

Onze voordeur, dacht ik. Inbrekers. Zouden inbrekers aankloppen om te controleren of iedereen slaapt, voor ze zich toegang verlenen tot een onbekende woning? Om half twee ’s nachts leek het me een zeer aannemelijke stelling, ook al heb ik onderhand door de nacht zelden het geschikte moment is om helder te denken.

Ik dus het bed uit. Eerst gaan luisteren aan de slaapkamerdeur van mijn dochter. Die sliep diep. De grootste schat was gered, de rest was bijkomstig. Niettemin ging ik even naar beneden om deuren en ramen te controleren. Ik keek ook even de tuin in en controleerde of de wagens er nog stonden. Ik stelde mezelf gerust met de gedachte dat de SUV van de buren op straat stond. Meer auto, kleinere inspanning. Die SUV zouden ze dus wel eerder meenemen.

Toen ik terug in bed kroop, bleef ik nog een tijdje naar de nachtelijke stilte luisteren en in het donker staren. Ik zag niets en hoorde niets, behalve de ademhaling van mijn vrouw. Stilte. Maar die drie droge, beleefde klopjes had ik echt gehoord. Die had ik niet gedroomd. Dat wist ik zeker.

En terwijl ik daar naar het niets lag te luisteren, kreeg ik plots een inval voor een nieuw verhaal. Een ruwe, realistische plot, verpakt in een mooi omhulsel van schijnbare lichtvoetigheid. Leven en dood. Liefde en wraak. Het werd me als het ware op een schoteltje gepresenteerd. Ik kreeg een afgewerkt verhaal cadeau. Ik moest het alleen nog uitschrijven. En onthouden tot ’s ochtends natuurlijk. Want ik vertik het om daarvoor op te staan. Ik vertik het zelfs om een notitieboekje op mijn nachtkastje te leggen. Er voldoende lang aan denken is een beproefde methode. Na een half uurtje achtte ik de tijd rijp om verder te slapen, gerust dat het verhaal mijn verdere nachtrust zou overleven.

En inderdaad. Vier uur later bij het ontwaken herinnerde ik me de verhaallijn wonderwel. Alsook de drie kloppen. En het was dan dat ik besefte dat inspiratie aanklopt wanneer ze voor je deur staat. Heel beleefd: tok tok tok. Wakker worden, ik heb iets voor je.

Share

donderdag 18 november 2010

Liken en sharen

Ik verdiepte me vandaag voor een klant in de boeiende wereld van Social Plugins. Verbazingwekkend hoe je je website kunt 'pimpen' en kunt 'synchronizen' met Facebook:
http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/

Verbazingwekkend ook hoe moeilijk het is om het rapport van je bevindingen te schrijven zonder de woorden 'sharen' en 'liken' te gebruiken.  Zouden we van 'leukvinden' geen schoon Nederlands maken? Uiteraard wordt de infinitief aaneengeschreven om het onderscheid te maken tussen leuk vinden in het echte leven en 'leukvinden' op Facebook.

Moeten we doen. Al was het maar om toekomstige dialogen als:
"Ik like die nieuwe film van Ozon wel heel erg."
"Ik vond hem maar ça va. Hij heeft in het verleden al betere films gemaakt."
"Ik share je mening niet, maar ik begrijp je wel."
af te wenden.

Het is al erg genoeg dat 'ça va' vrijwel overal in Vlaanderen aanvaard wordt als adjectief.

Oh ja, je kunt dit bericht altijd 'liken' of 'sharen', mocht je dat willen.

Share

vrijdag 5 november 2010

Een eindredacteur zucht al eens

De dag nadat ik in een tekst driemaal de draak ‘transpiratievocht’ had vervangen door ‘zweet’, las ik elders over pashokjes: “zitmogelijkheid is inderdaad noodzakelijk voor de persoon die niet gaat passen.”

Mooi, vind ik dat. Moeten we meer gaan gebruiken:

“Ik ben dit weekend naar Ikea geweest en heb daar vier nieuwe zitmogelijkheden gekocht voor de ruimte waar we aan maaltijdbereiding doen. Ze passen wonderwel bij het ondersteuningselement waarop we de bereidingen tot ons nemen, die overigens aan vernieuwing toe is nu ons voortplantingsresultaat er al eens met kleurmogelijkheden op tekent. Probeer dat voortplantingsresultaat maar eens te vertellen kleursgewijze binnen de vooropgestelde contouren van het blad te blijven.”

Ik overdrijf… een beetje.

Soms zijn zinnen best leesbaar en heb je onmiddellijk door wat er bedoeld wordt, maar het is wartaal. “Vooral onze after-sales service is iets waar wij als organisatie veel aandacht aan besteden” las ik in nog een andere tekst.

Deze draak werd uiteindelijk een lief lammetje dat zich braaf uitstrekte voor de voeten van de strenge eindredacteur: “Vooral aan onze dienst-na-verkoop besteden we veel aandacht.”

After-sales service zal wel Engels zijn en zal ook in het Engels wel foutief geschreven zijn, dat weet ik niet. Dienst-na-verkoop ziet er misschien wat vreemd uit – zelfs mijn spellingscontrole in Word onderstreept het – maar volgens het Groene Boekje is het de perfecte Nederlandse variant voor de after-sales service.

En die overbodige bijzin, dat is nu eens iets waar ik kriebels van krijg. Of nee… ik krijg kriebels van die overbodige bijzin.

En wij als organisatie, tja, je bent altijd wel iets natuurlijk. Ik als eindredacteur, webmaster, auteur, vader, melomaan, copywriter, echtgenoot, Gentenaar, misantroop, zeurkous, mopperkont zucht eens diep en haal met veel plezier mijn rode bic boven.

Share

dinsdag 2 november 2010

Vlaming verkiest goed boek boven seks met partner

Vanmorgen op de trein gelezen in de Metro:

Vlaming verkiest goed boek boven seks met partner

De Vlaming verkiest lezen in bed boven een meer lichamelijk tijdverdrijf met zijn of haar partner. Dat blijkt althans uit een onderzoek van boeken- en multi-mediaspecialist ECI en De Slaapraad bij zo’n 3.000 Vlamingen. Het ging om een online enquête, die voor 80% door vrouwen werd ingevuld. Uit de cijfers blijkt dat 92,5% van de ondervraagden wel eens in bed leest. De helft doet dat zelfs dagelijks. Volgens de organisatoren is lezen daarmee de populairste activiteit. «De liefde bedrijven volgt met 67% op de tweede plaats, op ruime afstand gevolgd door naar televisie of dvd’s kijken, met 27,7%», luidt het. Uit de enquête blijkt nog dat Vlamingen de voorkeur geven aan spannende boeken, detectives en waargebeurde verhalen. Stationsromans, religieuze boeken, dichtbundels en politieke boeken zijn het minst populair als bedlectuur.


Mijn eerste bedenking daarbij was 'Tiens, en hoe zit het dan met slapen?'. Daarna sloeg ik aan het rekenen en vroeg me af hoeveel 92,5% van 80% is. Heel veel. Ik denk dat ik, na de stoutejongetjesroman die 'De engel' toch is, van mijn volgende roman (werktitel 'Alles zwart'), misschien beter een vrouwenboek maak. Wat dat ook moge zijn...